Çanakkale 1 Şubesi

İş bıraktık, Bakanlık önünde 'cüzdanlı' eylem yaptık

Ankara’da “İş Bırakma” eyleminin ardından, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde ‘cüzdan’lı eylem gerçekleştirdik. Burada bir açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, masadan çözüm beklediklerini söyledi.

Ali Yalçın, 5. Dönem Toplu Sözleşme sürecinin bitimine saatler kaldığını hatırlatarak, kısıtlı bir dönemde toplu sözleşme sürecinin tamamlanmaya çalışıldığını ifade etti.

Yasanın 30 gün içerisinde tüm işleri bitirme noktasında çok sınırlayıcı olduğuna dikkat çeken Yalçın, 5 milyon emekçi için bu sürenin çok dar olduğunu belirtti.



Çözüm bekleyen birçok konu var

İletilen tekliflerin kendi tekliflerinin çok altında kaldığını, bunun da pazarlığı başlatma noktasında yetersiz kaldığını kaydeden Yalçın, “6-7 saatlik bir süre kaldı. Memur-Sen’in toplu sözleşme sürecini yürütmekten sorumlu olan Hacı Bayram Tonbul Bey’in kendi sendikası (Enerji-Bir-Sen) bile henüz görüşülmedi. Sendikalarımız görüşülmedi. Bir kısmı görüşülür gibi oldu, ama devamı gelmedi. Sözleşmeliler daha görüşülmedi, ek ödeme, yardımcı hizmetler sınıfı personelinin genel idare hizmetlere aktarılması bunları ne zaman görüşeceğiz” diye sordu.



 

Masa düzgün işletilirse çözüm üretme kapasitesi yüksek

Toplu sözleşme masasının çözüm üretme kapasitesinin yüksek olduğunu dile getiren Yalçın, bunun ise masanın düzgün işletildiği takdirde gerçekleşebileceğini söyledi. Memurların sorunları olduğunun altını çizen Yalçın, bu sorunların çözülmediği takdirde emekçinin de stresinin artacağını vurguladı. Yalçın, “Bu sorunların giderilmesi gerekiyor. Masanın düzgün işletilmesi gerekiyor. Alanda bir sürü sorun varken kalan 6 saatte hangi birisini konuşup çözüme ulaştıracağız” dedi.


 

Emekçilerin stresini artırmak doğru değil

 Masanın düzgün işletilmesini ve sorunların giderilmesini istediklerini vurgulayan Yalçın, “Ülkenin yeterince sorun stoku var, buna yenilerini eklememek gerekiyor. Bazı belediyelerin emekçileri uzak yerlere sürdüğü, işlerine son verdiği bu süreçte emekçileri üzmek, onların stresini artırmak doğru değil” şeklinde konuştu.




 

Emekçiye 20 puan dağıtılmadan masadan sonuç çıkmayacak

Sundukları tekliflerle sadece alın terinin karşılığını beklediklerini ifade eden Yalçın, şöyle devam etti: “Sözün özü şu: Bizi sahaya davet etmeyin. Süreci uzatın ve masada sorunları çözelim. Kamu İşveren Heyeti’ne sesleniyorum: Bu işi masada çözelim, alanlara inmeyelim. Eğer masada çözüm çıksın istiyorsak müzakere sürecini uzatın. Biz beklediğimiz iyileştirmeyi de bir kez daha açıkladık. Toplamda 20 puan emekçiye dağıtılmadan masadan sonuç çıkmayacak. Masa, sorun çözme yeri. Biz masada sorunları çözmek durumundayız. Ortada sorunlar var. Tekliflerimizi ilettik ancak birçok günü bunların tasnifiyle geçti. Çözüm eğer çıkacaksa bu masanın doğru işletilmesiyle çıkacak. Daha görüşülmeyen hizmet kolları var. Neden? Çağrımı yineliyorum. Gelin, masada bu işi çözelim. Emekçiler sorunlarla yaşamasınlar, stresini ve derdini artırmasınlar. Gelin emekçileri sevindirelim.”


 

Kamu görevlilerinin sorunları çözülebilir

Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu ve bu kapsamda kamu görevlilerinin sorunlarının da çözülebileceğini belirten Ali Yalçın, “Ekonomik anlamda bir sıkıntı olursa kamu görevlileri olarak kendi konfederasyonuma yapacağım çağrı; bizim bir maaşımızı kesin, bu ülke rahatlayacaksa rahatlasın” diye konuştu.

Yalçın, ülkede yaşanacak herhangi bir sıkıntı durumunda en büyük fedakârlığı kamu görevlilerinin yapmaya hazır olduğunu, bunun da 15 Temmuz sürecinde net bir şekilde görüldüğünü kaydetti.



 

Eylemin sonunda kamu görevlileri boş cüzdanları Bakanlığın önüne bıraktı.