Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "İş güvencesini kırmızı çizgimiz olarak görüyoruz. İş güvencesini tartışmayız, tartışmaya açtırmayız noktasındaki kararlılığımızda ve tutumumuzda bir değişiklik yok ve olmayacak" dedi.
Genel Başkan Ali Yalçın’ın değerlendirmelerinin yer aldığı Yeni Şafak Gazetesi'ndeki haber şöyle:
Hükümet uzun süredir Devlet Memurları Yasası'nda değişiklik yapmak için çalışma yapıyor. 15 Temmuz'da ki darbe girişiminin ardından değişiklik çalışmaları da hızlandırıldı. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Yeni Şafak Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, 657 sayılı devlet memurları düzenlemesinin 'millete hizmet eden bir sistemden, kamuya girmeyi başarabilenlere hizmet eden' bir yapıya dönüştüğünü söylemişti. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi çalışanların sistemde ciddi tıkanma oluşturduğunu ve bunun milleti mağdur ettiğini dile getiren Müezzinoğlu, “Memuriyete girerken, sonra terfi ederken, verimlilik ödüllendirme, cezalandırma, kendisini geliştirme, bütün bunları yeniden bir yapıya koymamız lazım” ifadelerine yer vermişti. Konuya ilişkin Yeni Şafak'ın sorularını yanıtlayan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “657'de değişiklik yapılmalı mı?”sorusuna hiç tereddüt etmeden evet dediklerini ancak iş güvencesinin kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.
Kariyer ve liyakat sistemi güçlenmeli
Bunun yanında konuyla ilgili daha önemli bir sorunun olduğunu da ifade eden Memur-Sen Başkanı Yalçın, “Hangi bölümlerinde ve hükümlerinde değişiklik yapılmalı? Biz diyoruz ki; gelin kariyer ve liyakati gerçekten sisteme oturtalım. Sadakat ve güven ilişkisini, iş güvencesi temelinde yeniden şekillendirelim. Ek gösterge adaletsizliğini, kadro ve derece sistemini, ücret-emek ilişkisini insan onuru odağında, emeğin hakkını vermek amacıyla yeniden şekillendirelim. Kamu görevlilerinin sosyal güvenlik haklarını, sosyal yardımlarını büyüyen Türkiye, gelişen Türkiye, vizyon yükselten Türkiye gerçeği üzerinden yeniden düzenleyelim” çağrısında bulundu.
Reform değil, restorasyon lazım
'657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, kamu personel sisteminin anayasası hükmünde' olduğuna vurgu yapan Yalçın, “1965'den bugüne yürürlükte olan 657 sayılı Kanunun değişikliğe ihtiyacı yok demek “kafamızı kuma gömmek” olur. Elbette, değişiklik ihtiyaçları var. Ancak, bu değişikliklerin saiki, gerekçesi, yönü, yöntemi ve hedefi noktasında uzlaşma ve ortaklaşma gerekiyor reform ifadesini bu noktada riskli görüyoruz. Bizce, reforma değil restorasyona ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu. 657'de değişiklik ihtiyacına ilişkin bir kesimin yoğun bir gayretle “iş güvencesi” kavramına/hakkına odaklandığını işaret eden Yalçın, “İş güvencesinin kaldırılması ya da esnetilmesi formatlı bir değişiklik, reform konsepti oluşturulmak isteniyor. Bu noktada, kararımız da kararlılığımız da net. İş güvencesini kırmızı çizgimiz olarak görüyoruz. İş güvencesini tartışmayız, tartışmaya açtırmayız noktasındaki kararlılığımızda ve tutumumuz da bir değişiklik yok ve olmayacak” diye konuştu.
FETÖ'nün kamudan temizlenmesi önemli
FETÖ yapılanması tespitinin özel bir çaba ve kararlılık gerektirdiğini belirten Memur-Sen Başkanı Yalçın, kamuda temizliğe destek vererek şöyle konuştu: “Elde edilen her bilgi ve belge yeni bilgilere, yeni fiillere, geçmişte işlenmiş suçlara kapı aralıyor. Bu noktada, FETÖ unsurlarının, militan ve sempatizanlarının kamudan tasfiyesi, kamu hizmeti alanından tahliyesi iki açıdan önemli. Birincisi 15 Temmuz'da yaşadığımızı tekrar yaşamamak, ikincisi ise 15 Temmuz'un asli faili olan FETÖ'nün varlığını sona erdirmek noktasındaki manpülasyonlara engel olmak.”
Sözleşmeli istihdam alanlarına sızıldı
İş güvencesini, milletin ve devletin bekası noktasındaki garantör değerlerden biri olarak gördüklerini anlatan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu durumu 15 Temmuz darbe teşebbüsü ve öncesindeki süreçte bizzat yaşadıklarını ifade etti. FETÖ'nün yapılandığı, sızmadan öte işgal ve ihata düzeyinde ele geçirdiği kurumların büyük bölümünde, iş güvencesinin esnek ya da hiç olmadığına dikkati çeken Yalçın, şöyle TSK ve yargıda meslekten çıkarma ve ihraç kararlarına karşı yargı yolu kapalıydı. TÜBİTAK, KOSGEB, BTK gibi kurumlarda iş güvencesi içermeyen sözleşmeli istihdam modeli uygulanıyor. Emniyet'te personel ve amir sınıfı arasındaki ilişki, personelin her an görevden, meslekten, memuriyetten uzaklaştırılmasını, çıkarılmasını kolaylaştıracak bir içerikle düzenlenmiş. Aynı şekilde bölge ve il kalkınma ajanslarında da, karar vericiler istihdam edilenlerin işine bir anda son verme yetkisine sahip. Bu kurumlarda, iş güvencesinin hiç olmayışı ya da esnek oluşu nedeniyle, FETÖ'nün “Kumpas kur, tehdit et, boyun eğmezse boynunu vur” taktiği için oldukça elverişli bir zemin ve mevzuat hakim” diye konuştu.
Hükümetle ortak zeminde tartışalım
Türkiye'de 2002'den bugüne varan ekonomik gelişimde kamu görevlilerinin katkısının olduğunu vurgulayan Yalçın, şöyle dedi: “Memur-Sen olarak; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Müezzinoğlu gibi başta 657 olmak üzere kamu personel mevzuatında değişiklik gerektiği düşüncesindeyiz. Ancak, bu değişikliğin kamu görevlilerinin haklarını eksiltmeye, beklentilerini göz ardı etmeye, teklif ve taleplerini es geçmeye dönük olmaması ön şartıyla bu düşüncedeyiz.”