3 Ağustos tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmeleri kamu personelinin geneline ve eğitim, öğretim ve bilim hizmet koluna ilişkin konularda Kamu İşveren Heyetiyle karşılıklı uzlaşmayla sonuçlandı. Buna göre kamu personelinin geneline yönelik olarak; 2016 yılının ilk 6 ayında % 6, ikinci 6 ayında % 5 olmak üzere toplamda yıllık kümülatif olarak %11,3 artış yapılmasına, 2017 yılı için ise ilk 6 ayında % 3, ikinci 6 ayında % 4 olmak üzere toplamda yıllık kümülatif olarak %7,1 oranında artış yapılmasına, enflasyon oranları maaş zam oranlarını aşması halinde enflasyon farkının ücretlere yansıtılması kararlaştırıldı. 2005 yılından sonra göreve başlayan tüm kamu görevlilerine ilave 1 derece verilmesi, bu kapsamda 2005 yılında sonra atanan yaklaşık 400 bin öğretmene derece artışı sağlanmış oldu. Şef, mübaşir, sivil savunma uzmanı ile KİT’lerdeki mühendis, mimar, koruma ve güvenlik görevlilerinin tazminatlarında artışlar sağlanmıştır. Buna göre şeflerin ek ödeme oranlarında 7 puan (55 TL) artışa gidilmiştir. Cuma günleri ibadet hürriyeti kapsamında Cuma namazı konusunda öğle tatilinde düzenleme yapılması hususunda çalışma yapılacak. Eş durumu tayinlerinde öngörülen 3 yıl kesintisiz sigortalı olma şartının 1 yıla indirilmesi, 4/C’li personelin kadroya geçirilmesi konusunda ortak çalışma yapılması, ek ödemelerden istifade edememeleri nedeniyle mağdur olan 4/C’li personele, 150 TL ek ödeme ödenmesi konusunda anlaşma sağlandı.
Eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunda elde ettiğimiz kazanımlarımız ise şu şekilde:
Sınav ücreti adaletsizliğini giderdik
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlarda görev alanlara ek ders ücreti yerine, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda görev alanlara ödenen tutarda ücret ödenmesini sağladık. Sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle daha önce MEB’in merkezi sınavlarında ödenen 45 TL olarak ödenen oturum başı ücret, 122 TL’ye çıkarıldı. Sınav ücretinde yüzde 271 artış sağlanan toplu sözleşme hükmünün ardından hafta sonu 4 oturum sınav görevi alan bir öğretmen 480 TL sınav ücreti alabilecek.
Nöbet ücretini söke söke aldık
Mesleki eğitim merkezler dâhil örgün eğitim kurumlarında fiilen nöbet tutan öğretmene ve müdür yardımcılarına nöbet görevi karşılığı nöbet tutulan gün için haftada, 2016 yılında 2 saat, 2017 yılında ise 3 saat nöbet ücreti ödenmesini sağladık.
İLKSAN üyeliği isteğe bağlı hale geldi
Uzun süredir tartışmaların odağında olan ve zorunlu üyelik nedeniyle tepkilere neden olan İLKSAN üyeliği artık zorunlu olmayacak. 2. Dönem Toplu sözleşme görüşmelerinin 2012 yılından sonra göreve başlayanların üyeliklerinin isteğe bağlı hale getirilmesini yeterli göremeyen İLKSAN üyelerinin istediği oldu. İLKSAN’da zorunlu üyelik ve zorunlu aidat ödenmesi tahakkümü sona erdi. İLKSAN’ın tüm üyeleri istemeleri halinde üyelikten ayrılabilecekler.
Memur ve hizmetliye fazla çalışma ücreti geldi
Hafta sonlarında düzenlenen kurslarında görev alan memur ve hizmetlilere, birim fazla çalışma ücretinin iki katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenmesini sağladık. Buna göre hafta sonu kurslarında görev alan memur ve hizmetlilere fazla çalışmaları karşılığında saat başına 3,26.-TL tutarında ücret ödenecek. Bu sayede bugüne kadar fazla çalışma ücreti ödenmeyen ya da yerine izin verilmeyen emeğin karşılığı iki kat fazlasıyla alınmış oldu.
Kredi ve Yurtlar Kurumu personelinin nöbet ücreti iki katına çıkarıldı
Kredi ve Yurtlar Kurumunda Yurt yönetim memurlarının Özel ve Gece Hizmetleri kapsamında mesai saatleri haricinde ve hafta sonlarında ifa ettikleri nöbet görevi karşılığında ödenmekte olan fazla çalışma ücretlerinin iki katı tutarında ödenmesini sağladık.
Geliştirme ödeneği ödenmesine devam edilmesini sağladık
Akademisyenlere ödenmekte olan (Aralık 2015 tarihinde sona erecek olan) üniversite geliştirme ödeneğinin 2016 ve 2017 yılları için de ödenmesini sağladık.
Üniversitelerin ikinci öğretim yapılan birimlerindeki fazla çalışmaya ilişkin sınırlamaların azaltılmasını sağladık
Üniversitelerin ikinci öğretim yapılan birimlerindeki fazla çalışma ücreti ödenmesindeki idari personel yönünden getirilen sınırlamaların kaldırılması yönünden önemli bir adım attık. Buna göre fazla çalışma ücreti ödenmesindeki ikinci öğretim yapılan birimlerdeki idari personel yönünden öngörülen %30 sınırının %40’a, diğer birimlerdeki idari personel için öngörülen %10 sınırlamasının %15’e çıkartılmasını sağladık.