Çanakkale 1 Şubesi

Engelli kamu görevlilerinin sorunları ‘İz Bırakanlar Paneli’nde konuşuldu

Memur-Sen Engelliler Komisyonu’nun 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle düzenlediği İz Bırakanlar Paneli geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen panele Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Engelli Memur-Sen Komisyonu Başkanı Ahmet Dönmez, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi ile konfederasyon bünyesindeki sendikaların genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri, komisyon başkanları ve engellilerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Program, İstiklal Marşı’nın okunmasının ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara yönelik farkındalık mesajı içeren bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

 

Sorunların çözümü için mücadele ediyoruz

Genel Başkan Ali Yalçın, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Memur-Sen’in insan, emek ve değer odaklı sendikacılık anlayışına uygun, toplumsal hassasiyetleri gözeten böylesi bir çalışmaya emek veren Memur-Sen Engelliler Komisyonu’nu, komisyon başkanı Ahmet Dönmez’i tebrik etti. Engelliler Günü’nün, engellilerin sorunlarına dikkat çekildiği bir farkındalık günü olduğunu hatırlatan Yalçın, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü münhasıran engelli bireylere, kendi aralarında etkinlik yapsınlar diye ayrılmış bir gün değildir. Nitekim engelli bir birey zaten ne yaşadığını, hangi zorluklara muhatap olduğunu, bu zorlukları aşmak için neye ihtiyacı olduğunu ya da nelerin olmaması gerektiğini gayet iyi bilmektedir. Bu yüzden, bugün konuşulacak konulara, daha ziyade engeli olmayan bireylerin kulak kabartması gerekmektedir” dedi.

Engellilerin, korunmaya veya bakıma muhtaç, refakatçiye bağımlı algısının karşısında olduklarına dikkat çeken Yalçın, engellilerin tıpkı toplumun diğer fertleri gibi, kendi hayatları üzerinde hak, yetki ve karar sahibi olmalarını; cesur, girişken ve üretken fertler olarak hayatlarını sürdürmelerini istediklerini dile getirdi. Engelli çalışanların haklarının teslimi ve sorunlarının çözümü için çeşitli kazanımların altına imza attıklarını, çözüm bekleyen sorunlar için yetkili organlarla iletişim hâlinde olduklarını ifade eden Yalçın, sözlerini şöyle tamamladı: “Sürdürdüğümüz bu mücadelelerin birer ürünü olarak, engelli çalışanların bağımsız merkezi bir sınavla atanması, tayin kolaylığı, saatlik izin hakkı, gece vardiyası ve nöbetlerden muaf tutulma, kamu konutlarından öncelikli yararlanma, aile ödeneğinin artırımlı uygulanması gibi önemli kazanımlar da elde ettik. Çözüm bekleyen pek çok sorun olduğunu biliyoruz. Bunlarla alakalı Engelliler Komisyonumuz ile birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

İmtiyaz değil, adalet istiyoruz

Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Ahmet Dönmez, panelin engellilerin günlük hayatında, çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri geliştirme noktasında önemli katkılar yapacağına inandığını kaydederek, “Engelsiz bir hayatın inşa edilebilmesi, farkındalığın istenilen düzeye çıkması için dayanışmanın ve örgütlü mücadelenin oldukça önemli olduğuna inanıyorum. İmtiyaz değil, adalet ve fırsat eşitliği talep ediyoruz. İnanıyoruz ki Türkiye Yüzyılı engellerin ortadan kaldırılması noktasında da bir eşik olacaktır” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Sekreteri Ayhan Metin’in moderatörlüğünde “Türkiye’de Engellilerin Din Eğitimi” başlığıyla öğretim üyesi Doç. Dr. Başkonak, “Hz. Muhammed’in Engelli Bireylere Yönelik Tutum ve Davranışları” başlığıyla öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Eser, “Birlikte Yaşamanın Önemi ve Gerekliliği” başlığıyla, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bürokratı Halis Kuralay sunumlarını gerçekleştirdi.