Çanakkale 1 Şubesi

Destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alan rehber öğretmenlere ek ders ücreti ödenmelidir

Eğitim-Bir-Sen olarak Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, hafta sonlarında gerçekleştirilen destekleme ve yetiştirme kurslarında fiilen görev yapan rehber öğretmenlere ek ders ücreti ödenmesi yönünde düzenleme yapılmasını veya görüş bildirilmesini talep ettik.

Millî Eğitim Bakanlığı Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi’nin 8. maddesinin beşinci fıkrasında, “Kurslarla ilgili ölçme ve değerlendirme süreçlerinin takibi, öğrenci merkezli bireysel gelişim süreçlerinin izlenmesi, rehberlik ve yönlendirme işlemlerinin takibi açısından 10 sınıfa/gruba kadar bir rehber öğretmen/psikolojik danışman, oluşturulan sınıfların/grupların 10’u geçmesi durumunda ikinci bir rehber öğretmen/psikolojik danışman il/ilçe merkez komisyonlarınca kurs merkezlerine görevlendirilir” hükmü ile 13. maddesinin ikinci fıkrasında, “Kurslarda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini yürütmek üzere 10 sınıfa/gruba kadar bir rehber öğretmen/psikolojik danışman, oluşturulan sınıfların/grupların 10’u geçmesi durumunda ikinci bir rehber öğretmen/psikolojik danışman daha görevlendirilir” hükmü bulunmaktadır.

Bu yönergeye dayalı olarak çıkarılan Destekleme ve Yetiştirme Kursları e-Kılavuzu’nun 3.8. maddesinde de “Kurslarla ilgili ölçme ve değerlendirme süreçlerinin takibi, öğrenci merkezli bireysel gelişim süreçlerinin izlenmesi, rehberlik ve yönlendirme işlemlerinin takibi açısından 10 sınıfa/gruba kadar bir rehber öğretmen/ psikolojik danışman, oluşturulan sınıfların/grupların 10’u geçmesi durumunda ikinci bir rehber öğretmen/ psikolojik danışman il/ilçe merkez komisyonlarınca kurs merkezlerine görevlendirilir. Rehber öğretmen/ psikolojik danışman yönerge hükümlerinde belirlenen görevleri yerine getirir” hükmüne yer verilmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 8. maddesinin ikinci fıkrasında ise “Bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde cumartesi ve pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde fiilen yerine getirilen ders görevleri, ek ders ücreti karşılığında verilir” hükmü yer almaktadır.

Mezkûr yönerge hükümleri çerçevesinde hafta sonlarında gerçekleştirilen destekleme ve yetiştirme kurslarında rehber öğretmenlere görev verilmesine, söz konusu görevler fiilen yerine getirilmesine rağmen ek ders ücreti ödenmesinin yapılması yönünde bir düzenleme yapılmadığı veya bu yönde bir görüş ya da talimat bildirilmediği görülmektedir. Bu durumun, haksızlık ve adaletsizlik teşkil ederek ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesinin ihlali bir yana, bizatihi kararın 8. maddesine aykırı olduğu da aşikârdır.

Bu çerçevede destekleme ve yetiştirme kursları yönergesi kapsamında hafta sonlarında gerçekleştirilen kurslarda fiilen görev yapan rehber öğretmenlere, ders ve ek ders saatlerine ilişkin kararın 8. maddesi gereğince ek ders ücreti ödenmesi noktasında düzenleme yapılmalı veya görüş bildirilmelidir.